Sportcheck

Praktijk voor Natuurlijkegeneeswijze Ermelo/Zeist

De Sportcheck

 

Het is belangrijk om gezond te eten en regelmatig te bewegen. Dat hoor je de laatste jaren steeds vaker. Veel mensen proberen dit advies in praktijk te brengen. Ze letten op hun voeding en doen aan sport. Sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond en bieden voor elk wat wils. Op zich een prima ontwikkeling. Maar we moeten niet vergeten dat elk mens anders is. Wat goed is voor de een hoeft niet per definitie gezond te zijn voor de ander. Voor een derde kan dezelfde vorm van lichaamsbeweging zelfs ronduit slecht zijn. En hetzelfde geldt voor een bepaald voedingspatroon. Wat jij nodig hebt en wat jouw lichaam het beste kan verteren hangt af van je persoonlijke constitutie, leeftijd en conditie. Het is daarom van groot belang je individuele gesteldheid en de bijbehorende mogelijkheden en beperkingen in kaart te brengen. Dat kan met de speciaal hiertoe ontwikkelde SPORTCHECK.

 

Voor wie?

 

Er zijn mensen die af en toe wat aan sport en beweging doen en er is een groep die er flink tegenaan gaat. Zowel matige als fanatieke sporters komen zichzelf op een zeker moment tegen. De spieren verzuren bijvoorbeeld te snel, wat kan leiden tot spierpijn en (ernstige) blessures. Of de conditie en de prestaties gaan niet zo snel vooruit als men zou willen. Meestal is niet duidelijk wat de oorzaak is van deze problemen. Misschien past de vorm van sport die je beoefent niet bij je lichamelijke gesteldheid. Het kan ook zijn dat de duur, de intensiteit of het tijdstip van de sportbeoefening niet optimaal zijn. De SPORTCHECK onderzoekt al deze factoren en spoort zo de oorzaak van mogelijke problemen op. De SPORTCHECK test je algemene gezondheid en conditie en geeft advies over training en voeding. Zo kun je verzuring van de spieren tegengaan en je sportprestaties verhogen. Het afstemmen van het sporten op de persoonlijke mogelijkheden komt de gezondheid vervolgens weer ten goede.

 

Wat test de SPORTCHECK?

 

De SPORTCHECK onderzoekt verschillende factoren die te maken hebben met de fysieke gesteldheid en de optimale omstandigheden voor sportbeoefening. Bij de test komen maar liefst zes verschillende aspecten aan de orde, die de mogelijkheden voor een optimale lichaamsbeweging beïnvloeden.

 

Constitutionele spieranalyse.

Teveel hooi op je vork genomen? Gespannen nek- en rugspieren?

 

De SPORTCHECK spoort overbelaste spieren en zwakke plekken in de gewrichten en de wervelkolom op. Aan de hand van een grafische weergave hiervan wordt een passend trainingsschema opgesteld.

 

Optimale trainingstijd.

 

In het menselijk lichaam wisselen fasen van rust en activiteit elkaar af. In de actieve fase reageren de spieren goed op een training, in de rustfase zijn ze gevoelig en kwetsbaar voor blessures. Op welk tijdstip van de dag is jouw lichaam het beste in staat om een prestatie te leveren?

 

De SPORTCHECK berekent dit en geeft advies over de optimale tijd van de dag voor de training.

 

Fitness- en voedingsinstructies.

 

Teveel eiwit en te weinig vezelrijk voedsel gegeten? Voor voldoende vocht in het lichaam gezorgd? Bij de training de rustfasen vergeten? Al deze factoren beïnvloeden de sportprestatie en het resultaat ervan.

 

De SPORTCHECK meet wat het lichaam nodig heeft en waarvan je te veel of te weinig hebt binnen gekregen. De individuele fitness- en voedingsinstructies ronden het trainingsschema af.

 

Effectiviteit van de training.

 

Het lichaam heeft het vermogen om beschikbare energiereserves aan te spreken. Dit vermogen heeft een grote invloed op de sportprestatie en is de basis voor een effectieve training. Deze dynamiek verschilt van persoon tot persoon.

 

De SPORTCHECK brengt deze zogenaamde ‘dynamiekwaarden’ in kaart. Aan de hand daarvan kan de intensiteit van de training worden vastgesteld.

 

Body-Mass Index (BMI).

De BMI beschrijft de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte en geldt internationaal als vuistregel voor het bepalen van over- of ondergewicht.

 

De SPORTCHECK berekent de Body-Mass Index en geeft aanbevelingen voor de training om het lichaam op het juiste gewicht te houden of te brengen.

 

Optimale hartfrequentie.

Bij welke hartfrequentie verbrandt het lichaam vet? Bij welke hartslag wordt het uithoudingsvermogen verhoogd? Dit is voor iedereen anders en heeft te maken met factoren als leeftijd, gewicht en conditie.

 

De SPORTCHECK berekent het optimale bereik van de hartfrequentie voor de training.